RMJM Milano reveals their winning design for biophilic office tower for Sanko Headquarters in Istanbul

RMJM Milano reveals their winning design for biophilic office tower for Sanko Headquarters in Istanbul

International practice, RMJM has been selected to design the new headquarters for Sanko in Istanbul, Turkey. The proposal includes a 12-storey tower, which is located to the north of Istanbul and features extensive vertical greenery both in the interior and exterior façade.

Inspired by the caves of Cappadocia, the studio’s scheme was selected among other prestigious firms for its sustainable and innovative strategies, to be implemented throughout the building. As the workplace design continues to evolve due to the COVID-19 pandemic, the need to integrate greenery and improve employee’s wellbeing is well accepted as well as required.

Sanko Headquarters in Istanbul by RMJM
Eugene Malyi | Image above © Eugene Malyi
Concept Sketch of Sanko Headquarters in Istanbul by RMJM
RMJM Milano | Concept Sketch
Sanko Headquarters in Istanbul by RMJM
RMJM Milano | Concept Diagram
Sanko Headquarters in Istanbul by RMJM
RMJM Milano | Site Plan
Sanko Headquarters in Istanbul by RMJM
Eugene Malyi

 

“For us, it was important to find inspiration in the local scenery and we found it in the magnificent caves of Cappadocia. The whole idea for the building was to resemble a monolith, carved out and rising from the earth,” says Luca Aldrighi, director at RMJM Milano.

 

The tower is setback from the road, which maximises public plaza in front of the building. In a dramatic move, the façade is lifted up, defining the entrance and the reception area behind it. Ground floor also features an auditorium and a restaurant which will further help to activate the street. The building has a strong street presence and creates a dialogue with the surrounding area. Once inside,  the real magic begins, with the building featuring a central atrium filling the interior spaces with natural daylight. The organic shape of the atrium resembles a monolith cave with an overhead opening, surrounded by abundance of vertical greenery rising up to the opening. The building also features a slit in its exterior undulating stone façade, made from local limestone and planted with greenery, which helps bring light into the interiors and also affects the microclimate within the neighbourhood.

Sanko Headquarters in Istanbul by RMJM
RMJM Milano | Section
Sanko Headquarters in Istanbul by RMJM
Eugene Malyi

The vertical greenery also helps filter the air and create lower temperature inside the building, reducing the need for air conditioning. The parking areas have been hidden in the basement level, which also include services area and an innovative system that stores rainwater to be reused for watering the greens on each floor and other non-potable use. The building also recycles domestic grey water for flushing and irrigation, reducing the water usage. The roof also features an array of photovoltaic which, along with the atrium, helps reduce the energy usage of the building.

Due to be completed by 2023, RMJM design for the new Sanko Headquarters checks all the boxes for a modern workplace that create a positive impact on the wellbeing of its employees.

 


ABOUT RMJM

Founded by Sir Robert Matthew and Stirrat Johnson-Marshall in 1956, RMJM Group is one of the largest, most geographically and culturally diverse architecture firms in the world. With studios across five continents, the RMJM family can share knowledge, expertise and design talent, enabling them to think quicker and act faster. Working stronger together, they are global enough to make a difference while still being local enough to be personal. Through their shared vision of success, RMJM has spent more than 60 years creating a legacy of world-class design.

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

FOLLOW US

Loading...