New taphouse in the city of Koege by ADEPT Architects is ‘designed for disassembly”

Copenhagen based studio, ADEPT has unveiled a new taphouse located on the harbour in the city of Koege. The building will act as the visitor centre for local microbrewery, Braunstein and offer activities for the local community.

Located on municipality-owned land on the harbour quay, the site is part of city’s climate adaptation strategy. Given the temporary nature of the site, it was vital for the architects to address this condition and design the building to be fully recyclable, allowing complete recycling of building components by using materials as part of other projects. This approach also allows the re-assembly of building at a new location if it needs to be relocated.

Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  
Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  
Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  
Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  
ADEPT | Site Plan.
Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  

To achieve this, the studio used very limited palette of materials, all sustainably available and sourced. This is a crucial step in achieving full recyclability of a building project and ensuring that materials are not mixed as far as possible. The exterior cladding wood is from CO2 neutral Accoya that is certified Cradle2Cradle Gold, FSC; and wooden flooring is laid with waste material from nearby flooring manufacturer. All wall surfaces are finished without paint or grout and roof is composed of click-joint polycarbonate. This led to significant reduction in the volume of waste generated during the construction, as compared to that of similar buildings.

The design borrows from the historical industrial buildings to create something that is distinct yet anchored locally. The building accommodates a café at one end and a restaurant on the other. The upper floor is used by the community for private events and activities.

Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  
ADEPT | Floor Plan. 

 

ADEPT | Section 

 

Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  
Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  
Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  

”It was important to us to design the Braunstein Taphouse as a locally anchored building that supports the idea of a new local meeting place. The significant gables are inspired by some of the old warehouses at the harbour, which is part of making the building a natural part of the raw maritime identity,” explains Anders Lonka, from ADEPT.

He continues: ”Because of the possibility of a limited lifespan for the building, we have worked with principles from ’design for disassembly’, which means that the house is constructed with only mechanical joints and no paintwork.”

Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  
Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  
Rasmus Hjortshøj, Coast Studio  

As building industry tries to lower its carbon footprint and develop sustainable construction practices, ‘designing for disassembly’ is a crucial step in the right direction. While lowering construction waste, this construction technique rethinks material lifecycle impact and recyclability.   Through this taphouse, ADEPT has created an impressive case study in sustainable architecture.

 


PROJECT DETAILS

Project name: The Braunstein Taphouse
Architect: ADEPT
Location: Koege DK
Year: 2020
Area: 1.000 m2
Client: Braustein Brewery / Bryggeriet Braunstein
Collaboration: HPH Totalbyg
Images: Rasmus Hjortshøj, Coast Studio           

 


ABOUT ADEPT

ADEPT is based in Copenhagen and the studio is creatively lead by the partners Anders Lonka, Martin Krogh, Martin Laursen and associate partner Simon Poulsen. 

We design architecture, public space and large-scale urban plans with a cross-disciplinary team of architects, landscape architects, engineers and urban planners. Engaging ourselves in a wide range of architectural disciplines have become our professional strength. 

 

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

FOLLOW US